Večery S koncerty v Divadle U Kapličky

Večery S jsou prostor pro budějovické a jihočeské kapely a písničkáře. Je jich hodně, jsou zajímaví, ale moc se o nich neví. Nově připravovaná série Večery S vás S nimi seznámí. Tak přijďte a objevujte.

Od "nultého" koncertu po osm dalších koncertů v roce 2017 jsme sbírali fotografie. Je jich opravdu veliký počet. Na adrese vecerys.rajce.idnes.cz jsme připravili výběr fotek všech účinkující.

Těší nás, že o nás vědí lidé okolo Porty. Těší nás, že o nás píší v ePortýru. Těší nás, že si můžete v ePortýru počíst o - Večery S koncerty v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích.

Video - Večery S, Český rozhlas 20. 1. 2017

Rubrika Za kulturou na Jihočeské televizi o Večerech S 2018 - záznam ze 7.2.2018.

Večery S - Trio de Compostela, Paaya Pokorný, John Beer

Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
16. 11. 2018 19:00 hod.

Předprodej CBsystem

Kapela Trio de Compostela si neklade žádná žánrová omezení. Její hudba se opírá o základy španělské hudby, na kterých staví české, chorvatské či anglické songy, které vycházejí z folku, ale dostávají se i k rockovějším polohám. Písničkář, sbormistr, skladatel Jan Maule, též sbormistr a houslista Libor Petřvalský a baskytarista a výtvarník Jan Bambas mají vydané dva CD tituly Tres Canciones a Stella.

Pavel (Paaya) Pokorný, původem z Prachatic, díky svým rodičům vyrostl na klasické, folkové a rockové kytaře. Již od šesti let zvládal první folkové a country písně. Od objíždění prvních trampských osad se po letech objevuje rocková muzika. Založil kapelu Ucházím, se kterou v roce 2017 získal žánrovou cenu Anděl. Autor projektu Ukradená straka off America. S kapelou Gride zažil dvě zahraniční turné po USA a koncerty na mnoha místech v Evropě. Autor mnoha skladeb a básní se také s akustikou kytarou věnuje pouličnímu umění a my jej v této poloze uvidíme společně s kytaristou Romanem Soukupem.

Bluegrassová kapela John Beer vznikla v roce 2015 ve Velešíně, kde také pořádá pravidelné hudební večery. V sestavě Jakub Pečl (kytara, zpěv), Michal Janda (mandolína, zpěv, kapelník), Lukáš Janda (banjo, zpěv) a Jana Hanušová (kontrabas) se John Beer ve svém repertoáru opírá o moderní i tradičně znějící bluegrass od věhlasných kapel jako J.D.Crowe & The New South, Blue Highway, Bluegrass Album Band, ale také třeba od slavné jihočeské kapely Roháči.

Večery S - Marien&Víťa Troníček, Večerní eSo

Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
14. 12. 2018 19:00 hod.

Předprodej CBsystem

Skupina Marien patří k nejúspěšnějším skupinám nastupující generace folkové hudby. Na svém kontě mají mnohá vítězství v žánrových soutěžích a tři řadová alba Krajina v Tobě (2009), V půli cesty (2012) a Ze skla (2014). Výroční koncert 2016 zachytily kamery Nových médií Českého rozhlasu a je umístěn na Youtube kanálu Českého rozhlasu. Záznam koncertu vyšel i na v pořadí čtvrtém albu s názvem Ideon živě (2017). Mimořádná je návštěvnost koncertů Marien.
Skupina staví repertoár především na textech písničkáře Víti Troníčka, uznávaného melodika a hudebního publicisty (Folková pohlazení Českého rozhlasu). Víťa je patronem Večerů S koncerty v Divadle U Kapličky 2018.

SKUPINA MARIEN KRÁČÍ NA VRCHOL, UVEDE JI VEČERNÍ ESO

Večerní eSo je speciální muzikantské sdružení sestavené pro tento den! Veronika Vačkářová, Jana Perníková, Jarda Hnízdil, Václav Koblenc, Michal Bosák, Václav Hruška, Michal Štrobl a Jirka Regásek. Členové kapel, které již na Večerech S koncertovaly či koncertovat budou. Připraven je repertoár, který čerpá z písní domovských kapel jednotlivých členů, který je doplněn o písně současných folkových velikánů a nebudou chybět ani známé folkové "fláky"!

Folk Portu spolkl

Český rozhlas Pardubice
21. 2. 2018 20:00 hod.

Noční čekání na semifinále olympijského turnaje mezi našimi hokejisty a OAR si zkraťte poslechem nejnovějšího pokračování pořadu Folková pohlazení Víti Troníčka z 21.2.2018. Patron druhého ročníku hudební série Večery S na vlnách Českého rozhlasu věnuje Spolektivu a Večerům S poprvé vysílací prostor.

Z doprovodného článku Folk Portu spolkl k streamu Českého rozhlasu přebíráme text:

Spolektiv hraje a pomáhá mladým

Hlavní náplní tohoto dílu Folkových pohlazení je však rozhovor s Jardou Hnízdilem, kapelníkem znovuzrozené jihočeské kapely Spolektiv, která nejen že se po bezmála osmnáctileté pauze vrátila k muzicírování, ale také začala pořádat koncerty a pomáhat mladé folkové generaci.

Rozhovor s Víťou Troníčkem

Divadlo U Kapličky v Českých Budějovicích
26. 1. 2018 19:00 hod.

Proč jsi jako kapelník úspěšné skupiny Marien založil trio a čím tě nejvíc obohacuje?
Počty koncertů Marien možná dosáhly maximální hranice, kterou je většina členů schopna tomuto hudebnímu koníčku v současné době dát. Spolu s basákem Feďou nám ale přišlo líto šuplíkových nebo odložených písní a cítíme větší potřebu se hudebně vyřádit. Nechtěli jsme ostatní prudit a kazit si pohodu v Marien, tak jsme se pustili do tria, žádné ambice, jen prostá radost z muziky. Je to osvěžující a inspirativní změna, ale Marien má samozřejmě přednost.

Která písnička Marien získala díky triu tak jiný, pěkný kabát, až Tě to samotného překvapilo?
No, asi všechny. Je to úplně jiná disciplína být vlastně sólo písničkář s doprovodem, některé myšlenky a melodie více krystalizují, zdůrazní se obsah těch písní. Převážně ale hrajeme písně mimo repertoár Marien, takže to srovnání nehrozí často. Ale překvapil mě spíše ten intenzivnější vztah s posluchači, s velkou kapelou a plným zvukem člověk nemá takový prostor a čas na vnímání publika.

Říká se, že tři tvoří kolektiv. Jaké barvy má ten váš? Jaké vlastnosti a hudební kořeny se v triu potkávají?
S Feďou jsme jak bráchové, muziku cítíme hodně stejně, máme stejný vkus a hrajeme spolu tak dlouho, že se dobře doplňujeme. Honza Kouba je o generaci mladší, neklidný a nevybouřený, ale je to jeden z nejtalentovanějších muzikantů, které jsem kdy potkal. Vzájemně to funguje a dobro je tak zvukově mimořádný a žánrově charakteristický nástroj, že posouvá tu mou folkařinu kamsi k newgrassu, který máme hodně rádi. Zůstáváme v plně akustickém soundu s kontrabasem, myslím, že dřevěný zvuk celé party, kdy nepotřebujeme žádnou elektroniku, lépe rezonuje s charakterem písní, které se snažím tvořit.

Napsal jsi nedávno písničku o skautce, která se postavila neonacistům. Čím tě její příběh tak hodně inspiroval?
Píseň Světlo člověčiny ten mediálně známý příběh oné symbolické fotky jen zmiňuje. Celý text je však sestaven z drobných každodenních příkladů střetu dobra a zla, boje který se nedá nikdy vyhrát a nikdy se nesmí vzdát. Vadí mi rozdělenost současné společnosti, myslím že je cílená a někdo z toho těží. Vadí mi lidská lhostejnost, nezájem o veřejné dění a také snaha ovládnout média pro manipulaci s veřejným míněním dle vlastní potřeby. Je logické, že se mé názory promítnou do písní – to patří k podstatě našeho žánru a moc mě potěšila ta hromadná pozitivní odezva, kdy na konci s námi obvykle refrén zpívá celé hlediště.

Jaká je Tvoje nejsilnější vzpomínka na České Budějovice?
Těch krásných vzpomínek mám více – na první koncerty ještě s dětskou kapelou Poupata na pozvání Žalmana do vyprodaného Metropolu nebo na folkové večery na vysokoškolských kolejích. A máme tu hodně hudebních přátel. V posledních letech jsou pro nás ale Budějky především základnou pro natáčení, v MKP studiu spolu s mistrem zvuku Petrem Michalem a hudebním režisérem Petrem Novotným tvoříme naše nahrávky. Je to mnohem hlubší než jen profesionální vztah, vždycky nás to hudebně posune. Řekl bych, že Marien jsou díky nim částečně i jihočeskou kapelou.