Večery S koncerty v Divadle U Kapličky

Večery S jsou prostor pro budějovické a jihočeské kapely a písničkáře. Je jich hodně, jsou zajímaví, ale moc se o nich neví. Nově připravovaná série Večery S vás S nimi seznámí. Tak přijďte a objevujte.

Od "nultého" koncertu 14.10.2016 sbíráme fotografie. Te sedmnácti koncertů je jich opravdu veliký počet. Na adrese vecerys.rajce.idnes.cz jsme připravili alba fotek ze všech koncertů.

Od roku 2019 spolupracujeme s Českokrumlovskou televizí. Hudební magazín Hvězdy jihu je z velké části věnovaný Večerům S.

Těší nás, že o nás vědí lidé okolo Porty. Těší nás, že o nás píší v ePortýru. Těší nás, že si můžete v ePortýru počíst o - Večery S koncerty v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích.

Rubrika Za kulturou na Jihočeské televizi o Večerech S 2018 - záznam ze 7.2.2018.

Večery S - Paraván, Tereza Jakobová, The Greens

22. 3. 2019 19:00 hod.

Předprodej: CBsystem

Kapela Paraván má od doby svého vzniku v roce 1998 zajímavou historii. V současné době hraje ve čtyřčlenné sestavě a je jakýmsi akustickým odskokem rockové kapely Parní Wanna. Jelikož obě kapely repertoárově stojí z velké většiny na autorských písních Jana Matěje Krnínského, pak hlavním motorem pro kapelu Paraván je hrát a nenechat ladem Matějův „duchovní odkaz“ v oblasti folku.

Tereza Jakobová od šestnácti, tedy již dvanáct let, skládá písně, hudbu i texty. Říká: "Dlouho jsem přemýšlela, proč to vlastně dělám, proč své pocity raději nevymlátím do boxovacího pytle. Odpověď jsem nakonec nalezla mezi řádky člověka, kterého si velice vážím: Když složím píseň, vytvořím si tím nového kamaráda, a když ji pak zpětně hraju a zpívám, mám pocit, že mi někdo rozumí.“ A to je právě ono, proč její písně jí pomáhají pochopit nejen samu sebe, ale i své okolí.

The Greens je úplně normální kapela z Českých Budějovic. Často se říkají, že nejsou kapela, ale prostor, kde si parta přátel dobíjí baterky a vybíjí vztek. A tak při jejich koncertech sálá pozitivní energie a harmonie. Jejich prostor je místo, kde se lidé cítí dobře. A Prostor je také název jejich debutového alba z roku 2018, které vyplní i vystoupení The Greens na Večeru S.

Večery S - Hashtag, Šrája, Shivers

26. 4. 2019 19:00 hod.

Skupina Hashtag vznikla v roce 2015 na krumlovské Dětské Portě nejprve jako dívčí kapela, později už jako soubor mladých nadšených hudebníků Petra Tvarohová, Adéla Tomášková, Audrey Belcher, Tina Matějčková a Martin Šubrt. Bohaté nástrojové obsazení (zpěvy, kytary, housle, klavír, baskytara, cajon) a muzikantské nadšení jim otevřelo cestu na nejeden hudební festival, jako jsou Folkový kvítek či Mohelnický dostavník.

Šrája jako písničkář je šestým rokem k nalezení v kavárnách, sálcích malých klubů, na ulicích nebo festivalech. Hudebně se tento interpret pohybuje na tenké hranici mezi Bratry Nedvědy a Sex Pistols, jeho vystoupení přitom často od klasického koncertu nečekaně zamíří k taneční hodině pro věčné začátečníky, muzikologické přednášce s přesahy do moderní lingvistiky a nebo ke stand up comedy.

Převážně strakonická kapela Shivers mísí folk, rock, keltské názvuky, hudbu irskou, bretaňskou i world music a která získala i prestižní cenu Krtek na festivalu Zahrada. V současné době to všechno zvládá v pětičlenném obsazení Barbora a Štefan Schwarcovi, Julie Vlčková, Martin Dráb a Michal Němec, kdy Barbora a Julie holky jsou vnučkami Josefa Režného známého zakladatele Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích.

Večery S - jarní série koncertů leden - duben 2019

8. 1. 2019 12:30 hod.

Večery S jsou prostor pro budějovické a jihočeské kapely a písničkáře. Je jich hodně, jsou zajímaví, ale moc se o nich neví. Nová hudební série Večery S vás S nimi seznámí. Tak přijďte a objevujte.
3. ročník je ve své první jarní polovině a čtyři koncerty jsou připraveny.

Folk Portu spolkl

Český rozhlas Pardubice
21. 2. 2018 20:00 hod.

Noční čekání na semifinále olympijského turnaje mezi našimi hokejisty a OAR si zkraťte poslechem nejnovějšího pokračování pořadu Folková pohlazení Víti Troníčka z 21.2.2018. Patron druhého ročníku hudební série Večery S na vlnách Českého rozhlasu věnuje Spolektivu a Večerům S poprvé vysílací prostor.

Z doprovodného článku Folk Portu spolkl k streamu Českého rozhlasu přebíráme text:

Spolektiv hraje a pomáhá mladým

Hlavní náplní tohoto dílu Folkových pohlazení je však rozhovor s Jardou Hnízdilem, kapelníkem znovuzrozené jihočeské kapely Spolektiv, která nejen že se po bezmála osmnáctileté pauze vrátila k muzicírování, ale také začala pořádat koncerty a pomáhat mladé folkové generaci.

Rozhovor s Víťou Troníčkem

Divadlo U Kapličky v Českých Budějovicích
26. 1. 2018 19:00 hod.

Proč jsi jako kapelník úspěšné skupiny Marien založil trio a čím tě nejvíc obohacuje?
Počty koncertů Marien možná dosáhly maximální hranice, kterou je většina členů schopna tomuto hudebnímu koníčku v současné době dát. Spolu s basákem Feďou nám ale přišlo líto šuplíkových nebo odložených písní a cítíme větší potřebu se hudebně vyřádit. Nechtěli jsme ostatní prudit a kazit si pohodu v Marien, tak jsme se pustili do tria, žádné ambice, jen prostá radost z muziky. Je to osvěžující a inspirativní změna, ale Marien má samozřejmě přednost.

Která písnička Marien získala díky triu tak jiný, pěkný kabát, až Tě to samotného překvapilo?
No, asi všechny. Je to úplně jiná disciplína být vlastně sólo písničkář s doprovodem, některé myšlenky a melodie více krystalizují, zdůrazní se obsah těch písní. Převážně ale hrajeme písně mimo repertoár Marien, takže to srovnání nehrozí často. Ale překvapil mě spíše ten intenzivnější vztah s posluchači, s velkou kapelou a plným zvukem člověk nemá takový prostor a čas na vnímání publika.

Říká se, že tři tvoří kolektiv. Jaké barvy má ten váš? Jaké vlastnosti a hudební kořeny se v triu potkávají?
S Feďou jsme jak bráchové, muziku cítíme hodně stejně, máme stejný vkus a hrajeme spolu tak dlouho, že se dobře doplňujeme. Honza Kouba je o generaci mladší, neklidný a nevybouřený, ale je to jeden z nejtalentovanějších muzikantů, které jsem kdy potkal. Vzájemně to funguje a dobro je tak zvukově mimořádný a žánrově charakteristický nástroj, že posouvá tu mou folkařinu kamsi k newgrassu, který máme hodně rádi. Zůstáváme v plně akustickém soundu s kontrabasem, myslím, že dřevěný zvuk celé party, kdy nepotřebujeme žádnou elektroniku, lépe rezonuje s charakterem písní, které se snažím tvořit.

Napsal jsi nedávno písničku o skautce, která se postavila neonacistům. Čím tě její příběh tak hodně inspiroval?
Píseň Světlo člověčiny ten mediálně známý příběh oné symbolické fotky jen zmiňuje. Celý text je však sestaven z drobných každodenních příkladů střetu dobra a zla, boje který se nedá nikdy vyhrát a nikdy se nesmí vzdát. Vadí mi rozdělenost současné společnosti, myslím že je cílená a někdo z toho těží. Vadí mi lidská lhostejnost, nezájem o veřejné dění a také snaha ovládnout média pro manipulaci s veřejným míněním dle vlastní potřeby. Je logické, že se mé názory promítnou do písní – to patří k podstatě našeho žánru a moc mě potěšila ta hromadná pozitivní odezva, kdy na konci s námi obvykle refrén zpívá celé hlediště.

Jaká je Tvoje nejsilnější vzpomínka na České Budějovice?
Těch krásných vzpomínek mám více – na první koncerty ještě s dětskou kapelou Poupata na pozvání Žalmana do vyprodaného Metropolu nebo na folkové večery na vysokoškolských kolejích. A máme tu hodně hudebních přátel. V posledních letech jsou pro nás ale Budějky především základnou pro natáčení, v MKP studiu spolu s mistrem zvuku Petrem Michalem a hudebním režisérem Petrem Novotným tvoříme naše nahrávky. Je to mnohem hlubší než jen profesionální vztah, vždycky nás to hudebně posune. Řekl bych, že Marien jsou díky nim částečně i jihočeskou kapelou.