Večery S koncerty v Divadle U Kapličky

Večery S jsou prostor pro budějovické a jihočeské kapely a písničkáře. Je jich hodně, jsou zajímaví, ale moc se o nich neví. Nově připravovaná série Večery S vás S nimi seznámí. Tak přijďte a objevujte.

Od "nultého" koncertu po osm dalších koncertů v roce 2017 jsme sbírali fotografie. Je jich opravdu veliký počet. Na adrese vecerys.rajce.idnes.cz jsme připravili výběr fotek všech účinkující.

Těší nás, že o nás vědí lidé okolo Porty. Těší nás, že o nás píší v ePortýru. Těší nás, že si můžete v ePortýru počíst o - Večery S koncerty v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích.

Video - Večery S, Český rozhlas 20. 1. 2017

Rubrika Za kulturou na Jihočeské televizi o Večerech S 2018 - záznam ze 7.2.2018.

Večery S - Martin Kajaba, Cihelna & spol., Ivo Jahelka

Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
21. 9. 2018 19:00 hod.

PŘEDPRODEJ - CBsystem

Martin Kajaba je písničkář z Českých Budějovic. Skládá vlastní písně a kromě vlastních textů spolupracuje i se  staršími a zkušenějšími textaři. Hraje také v různých kapelách na kytaru a na bicí. Tento rok se  dostal na obor bicí nástroje na budějovickou konzervatoř. Má za sebou několik úspěšných vystoupení po festivalech a klubech. Martin je vítězem celostátní soutěže Folkový kvítek 2018. Svou hudbu má velmi rád a věřte, ve svých patnácti letech má nesmírně podmanivý hlas.

Základní cihlička kapely Cihelna & spol. byla položena před Vánoci 2012. Nejprve začali muzicírovat otec Máca s dcerou Magdalénou. Jelikož ohlasy byly pěkné, po čase se rozrostli na šest hudebníků obdařených pestrou nástrojovou paletou. Kapela se těší na každé vystoupení, na která jedou s vlastní tvorbou. Píseň "Myšlenkový pochod" získala v roce 2016 autorskou Portu.

Ivo Jahelka je populární český folkový písničkář, známý také jako "zpívající právník". Věnuje se zhudebňování různých soudních případů a všelijakých kuriózních příběhů z všedního života. Jeho diskografie je velmi bohatá. V Českých Budějovicích jej uvidíme po čtyřech letech a věřte, že to bude opět o tom, že humor a smích jsou kořením života, a že každý se rád zasměje neštěstí druhých.

Večery S - Andromeda, Pensée, Epydemye

Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
12. 10. 2018 19:00 hod.

PŘEDPRODEJ - CBsystem

Čtyřčlenná dívčí folková kapela Andromeda v říjnu oslaví dva roky své existence. Děvčata navštěvovala kroužek populárního zpěvu v DDM Český Krumlov, kde také kapelu založila. Pod vedením Hanky Havlíčkové hrají historický folk, čerpají např. z tvorby skupin Ginevra a Klíč a zaměřují se hlavně na hlasové úpravy písní. Při nástrojové pestrosti zvuku houslí, akordeonu, kytar, fléten a rytmiky Andromeda vítězí v celostátních hudebních soutěžích.

Pensée je písničkářka původem z Jindřichova Hradce. V roce 2014 se na internetu objevily její Sebrané písně, které je možno vnímat jako lehce ironickou výpověď o životě melancholikově. Tři roky nato se Pensée podařilo vydat album Láska, smrt & špína. Kromě četných samostatných koncertů vystupuje i na hudebních festivalech, jako je Folková růže, Žižkovská noc či No Waves. Svou hudbu popisuje jako "úplně obyčejný písničky".

Jihočeská skupina Epydemye se své posluchače napříč generacemi získává svou pozitivní a živelnou koncertní energií a písněmi, které otevírají společenská, historická i existenciální témata. Dosud natočila tři desky a ročně odehraje několik desítek koncertů. Za poslední desku Kotlina kapela získala žánrovou Cenu Anděl. Na koncertě zahraje nejen písně z této desky, ale také novinky, které bude v zimě natáčet.

Folk Portu spolkl

Český rozhlas Pardubice
21. 2. 2018 20:00 hod.

Noční čekání na semifinále olympijského turnaje mezi našimi hokejisty a OAR si zkraťte poslechem nejnovějšího pokračování pořadu Folková pohlazení Víti Troníčka z 21.2.2018. Patron druhého ročníku hudební série Večery S na vlnách Českého rozhlasu věnuje Spolektivu a Večerům S poprvé vysílací prostor.

Z doprovodného článku Folk Portu spolkl k streamu Českého rozhlasu přebíráme text:

Spolektiv hraje a pomáhá mladým

Hlavní náplní tohoto dílu Folkových pohlazení je však rozhovor s Jardou Hnízdilem, kapelníkem znovuzrozené jihočeské kapely Spolektiv, která nejen že se po bezmála osmnáctileté pauze vrátila k muzicírování, ale také začala pořádat koncerty a pomáhat mladé folkové generaci.

Ve spolupráci s Václavem Koblencem ze skupiny Bonsai č. 3 získali mediální podporu a sehnali sponzory pro seriál koncertů představující novou jihočeskou hudební krev, která s naším žárem nějak souvisí. Už druhý takzvaný Večer S se uskuteční v Divadle U kapličky v Českých Budějovicích tento pátek od 19 hodin a vystoupí na něm: Banjaluka (crossover-folk), René Souček (písničkář, který strhne dav) a The Giant Mountains Band (silné barytony s neúnavným banjem).

Rozhovor s Víťou Troníčkem

Divadlo U Kapličky v Českých Budějovicích
26. 1. 2018 19:00 hod.

Proč jsi jako kapelník úspěšné skupiny Marien založil trio a čím tě nejvíc obohacuje?
Počty koncertů Marien možná dosáhly maximální hranice, kterou je většina členů schopna tomuto hudebnímu koníčku v současné době dát. Spolu s basákem Feďou nám ale přišlo líto šuplíkových nebo odložených písní a cítíme větší potřebu se hudebně vyřádit. Nechtěli jsme ostatní prudit a kazit si pohodu v Marien, tak jsme se pustili do tria, žádné ambice, jen prostá radost z muziky. Je to osvěžující a inspirativní změna, ale Marien má samozřejmě přednost.

Která písnička Marien získala díky triu tak jiný, pěkný kabát, až Tě to samotného překvapilo?
No, asi všechny. Je to úplně jiná disciplína být vlastně sólo písničkář s doprovodem, některé myšlenky a melodie více krystalizují, zdůrazní se obsah těch písní. Převážně ale hrajeme písně mimo repertoár Marien, takže to srovnání nehrozí často. Ale překvapil mě spíše ten intenzivnější vztah s posluchači, s velkou kapelou a plným zvukem člověk nemá takový prostor a čas na vnímání publika.

Říká se, že tři tvoří kolektiv. Jaké barvy má ten váš? Jaké vlastnosti a hudební kořeny se v triu potkávají?
S Feďou jsme jak bráchové, muziku cítíme hodně stejně, máme stejný vkus a hrajeme spolu tak dlouho, že se dobře doplňujeme. Honza Kouba je o generaci mladší, neklidný a nevybouřený, ale je to jeden z nejtalentovanějších muzikantů, které jsem kdy potkal. Vzájemně to funguje a dobro je tak zvukově mimořádný a žánrově charakteristický nástroj, že posouvá tu mou folkařinu kamsi k newgrassu, který máme hodně rádi. Zůstáváme v plně akustickém soundu s kontrabasem, myslím, že dřevěný zvuk celé party, kdy nepotřebujeme žádnou elektroniku, lépe rezonuje s charakterem písní, které se snažím tvořit.

Napsal jsi nedávno písničku o skautce, která se postavila neonacistům. Čím tě její příběh tak hodně inspiroval?
Píseň Světlo člověčiny ten mediálně známý příběh oné symbolické fotky jen zmiňuje. Celý text je však sestaven z drobných každodenních příkladů střetu dobra a zla, boje který se nedá nikdy vyhrát a nikdy se nesmí vzdát. Vadí mi rozdělenost současné společnosti, myslím že je cílená a někdo z toho těží. Vadí mi lidská lhostejnost, nezájem o veřejné dění a také snaha ovládnout média pro manipulaci s veřejným míněním dle vlastní potřeby. Je logické, že se mé názory promítnou do písní – to patří k podstatě našeho žánru a moc mě potěšila ta hromadná pozitivní odezva, kdy na konci s námi obvykle refrén zpívá celé hlediště.

Jaká je Tvoje nejsilnější vzpomínka na České Budějovice?
Těch krásných vzpomínek mám více – na první koncerty ještě s dětskou kapelou Poupata na pozvání Žalmana do vyprodaného Metropolu nebo na folkové večery na vysokoškolských kolejích. A máme tu hodně hudebních přátel. V posledních letech jsou pro nás ale Budějky především základnou pro natáčení, v MKP studiu spolu s mistrem zvuku Petrem Michalem a hudebním režisérem Petrem Novotným tvoříme naše nahrávky. Je to mnohem hlubší než jen profesionální vztah, vždycky nás to hudebně posune. Řekl bych, že Marien jsou díky nim částečně i jihočeskou kapelou.