Večery S koncerty v Divadle U Kapličky

Večery S jsou prostor pro budějovické a jihočeské kapely a písničkáře. Je jich hodně, jsou zajímaví, ale moc se o nich neví. Nově připravovaná série Večery S vás S nimi seznámí. Tak přijďte a objevujte.

Od "nultého" koncertu 14.10.2016 sbíráme fotografie. Te sedmnácti koncertů je jich opravdu veliký počet. Na adrese vecerys.rajce.idnes.cz jsme připravili alba fotek ze všech koncertů.

Od roku 2019 spolupracujeme s Českokrumlovskou televizí. Hudební magazín Hvězdy jihu je z velké části věnovaný Večerům S.

Těší nás, že o nás vědí lidé okolo Porty. Těší nás, že o nás píší v ePortýru. Těší nás, že si můžete v ePortýru počíst o - Večery S koncerty v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích.

Rubrika Za kulturou na Jihočeské televizi o Večerech S 2018 - záznam ze 7.2.2018.

Večery S - jarní série koncertů leden - duben 2019

Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
8. 1. 2019 12:30 hod.

Večery S jsou prostor pro budějovické a jihočeské kapely a písničkáře. Je jich hodně, jsou zajímaví, ale moc se o nich neví. Nová hudební série Večery S vás S nimi seznámí. Tak přijďte a objevujte.

"Jarní" série Večerů S koncerty v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích se vydařila.

Mít možnost realizovat projekt Večery S by se neobešlo bez nadšených lidí, kteří dělají něco více, než je obvyklé.

Děkujeme lidem z Divadla U Kapličky za skvělé zázemí.

Děkujeme technikům, kteří připravují vše tak, aby bylo dobře vidět a slyšet.

Děkujeme účinkujícím a divákům, kteří vytvářejí tu správnou atmosféru.

Děkujeme našim partnerům za pomoc.

V pátek 20. září otvíráme "Podzimní" sérii Večerů S 2019.

Folk Portu spolkl

Český rozhlas Pardubice
21. 2. 2018 20:00 hod.

Noční čekání na semifinále olympijského turnaje mezi našimi hokejisty a OAR si zkraťte poslechem nejnovějšího pokračování pořadu Folková pohlazení Víti Troníčka z 21.2.2018. Patron druhého ročníku hudební série Večery S na vlnách Českého rozhlasu věnuje Spolektivu a Večerům S poprvé vysílací prostor.

Z doprovodného článku Folk Portu spolkl k streamu Českého rozhlasu přebíráme text:

Spolektiv hraje a pomáhá mladým

Hlavní náplní tohoto dílu Folkových pohlazení je však rozhovor s Jardou Hnízdilem, kapelníkem znovuzrozené jihočeské kapely Spolektiv, která nejen že se po bezmála osmnáctileté pauze vrátila k muzicírování, ale také začala pořádat koncerty a pomáhat mladé folkové generaci.

Rozhovor s Víťou Troníčkem

Divadlo U Kapličky v Českých Budějovicích
26. 1. 2018 19:00 hod.

Proč jsi jako kapelník úspěšné skupiny Marien založil trio a čím tě nejvíc obohacuje?
Počty koncertů Marien možná dosáhly maximální hranice, kterou je většina členů schopna tomuto hudebnímu koníčku v současné době dát. Spolu s basákem Feďou nám ale přišlo líto šuplíkových nebo odložených písní a cítíme větší potřebu se hudebně vyřádit. Nechtěli jsme ostatní prudit a kazit si pohodu v Marien, tak jsme se pustili do tria, žádné ambice, jen prostá radost z muziky. Je to osvěžující a inspirativní změna, ale Marien má samozřejmě přednost.

Která písnička Marien získala díky triu tak jiný, pěkný kabát, až Tě to samotného překvapilo?
No, asi všechny. Je to úplně jiná disciplína být vlastně sólo písničkář s doprovodem, některé myšlenky a melodie více krystalizují, zdůrazní se obsah těch písní. Převážně ale hrajeme písně mimo repertoár Marien, takže to srovnání nehrozí často. Ale překvapil mě spíše ten intenzivnější vztah s posluchači, s velkou kapelou a plným zvukem člověk nemá takový prostor a čas na vnímání publika.

Říká se, že tři tvoří kolektiv. Jaké barvy má ten váš? Jaké vlastnosti a hudební kořeny se v triu potkávají?
S Feďou jsme jak bráchové, muziku cítíme hodně stejně, máme stejný vkus a hrajeme spolu tak dlouho, že se dobře doplňujeme. Honza Kouba je o generaci mladší, neklidný a nevybouřený, ale je to jeden z nejtalentovanějších muzikantů, které jsem kdy potkal. Vzájemně to funguje a dobro je tak zvukově mimořádný a žánrově charakteristický nástroj, že posouvá tu mou folkařinu kamsi k newgrassu, který máme hodně rádi. Zůstáváme v plně akustickém soundu s kontrabasem, myslím, že dřevěný zvuk celé party, kdy nepotřebujeme žádnou elektroniku, lépe rezonuje s charakterem písní, které se snažím tvořit.

Napsal jsi nedávno písničku o skautce, která se postavila neonacistům. Čím tě její příběh tak hodně inspiroval?
Píseň Světlo člověčiny ten mediálně známý příběh oné symbolické fotky jen zmiňuje. Celý text je však sestaven z drobných každodenních příkladů střetu dobra a zla, boje který se nedá nikdy vyhrát a nikdy se nesmí vzdát. Vadí mi rozdělenost současné společnosti, myslím že je cílená a někdo z toho těží. Vadí mi lidská lhostejnost, nezájem o veřejné dění a také snaha ovládnout média pro manipulaci s veřejným míněním dle vlastní potřeby. Je logické, že se mé názory promítnou do písní – to patří k podstatě našeho žánru a moc mě potěšila ta hromadná pozitivní odezva, kdy na konci s námi obvykle refrén zpívá celé hlediště.

Jaká je Tvoje nejsilnější vzpomínka na České Budějovice?
Těch krásných vzpomínek mám více – na první koncerty ještě s dětskou kapelou Poupata na pozvání Žalmana do vyprodaného Metropolu nebo na folkové večery na vysokoškolských kolejích. A máme tu hodně hudebních přátel. V posledních letech jsou pro nás ale Budějky především základnou pro natáčení, v MKP studiu spolu s mistrem zvuku Petrem Michalem a hudebním režisérem Petrem Novotným tvoříme naše nahrávky. Je to mnohem hlubší než jen profesionální vztah, vždycky nás to hudebně posune. Řekl bych, že Marien jsou díky nim částečně i jihočeskou kapelou.